Sykkelhjelm

Det er sommer fortsatt, men sommerferien er nettopp over. Fire venner sitter utenfor butikken og prater.
Det er første gang på lenge alle fire er sammen. Syklene står ved siden av hverandre. Fire sykkelhjelmer henger fint på hver sin sykkel.

- Jeg var egentlig kjempeheldig, forteller Bike. Det var for to uker siden omtrent. Jeg hadde fått penger og skulle skynde meg ned hit til butikken for å kjøpe is. Det var litt varmt, så jeg droppet å ta på sykkelhjelmen. Det var dumt det, men det gikk heldigvis bra!- Hva skjedde da, spør Velo? – Jeg syklet helt vanlig nedover, litt fort altså, men så oppe i bakken her kom jeg på utsiden av asfaltkanten. Vet ikke hva som skjedde, men jeg kjente at jeg stupte framover og at jeg fikk et dunk i hodet. Jeg traff et lite tre som stod i veikanten. Det gjorde vann-vittig vondt! På hodet kjente jeg den mega kulen! Og da merket jeg at framhjulet var ødelagt. Jeg hadde nok skrubbet det på et eller annet skarpt. – Du kunne jo ha skadet deg skikkelig, mener Per.- Ja! Det var skikkelig flaut å fortelle de voksne da jeg kom hjem at jeg hadde syklet uten å bruke hjelm. Jeg har lovet dem at det er siste gangen det skjer!

Bike er helt alvorlig. De andre nikker og syns Bike var heldig. Det er de glad for.

- Det var nesten som den dagen i forrige uke Per og jeg syklet om kapp, sier Mille litt forsiktig. Vi hadde hjelm på altså, og jeg fikk testet min uten at jeg mente det. Jeg prøvde å ta igjen Per, men jeg så ikke svingen. Hadde ikke nubbetjangs til å klare den, så jeg forsvant rett fram, inn en liten vei og kræsjet rett i en port. Traff kanten på toppen av porten, sånn litt på siden av hodet, så hjelmen fikk et skikkelig merke og et dypt hakk. Forhjulet ble helt skeivt, og styret vred seg rundt. Jeg hadde vondt i hodet flere dager etterpå, men legen sa jeg snart ville bli bra, og at jeg var heldig og lur som hadde brukt hjelm!

Per forklarer at han ble kjemperedd da han så at Mille forsvant ut i svingen. Det var han som hadde hentet hjelp etterpå av noen voksne i huset med porten.

Velo følger nøye med på hva de andre forteller. Hun har heldigvis ikke kræsjet og ikke testet hjelmen hun alltid bruker. Men hun tenker mye på den ettermiddagen hun møtte Frøken Fartsgal i et kryss rett bortenfor skolen. Hun hadde vært skikkelig sint fordi Velo syklet der hun skulle kjøre. Velo syns hun gjorde alt riktig og at Frøken Fartsgal kjørte veldig fort og egentlig var litt urettferdig da hun kjeftet:- Du sykler i veien for meg!

Kanskje hun skulle spørre de andre om hvilken side av veien som er riktig å sykle på og hvem som skal stoppe for hvem i krysset ved skolen….?

De fire vennene diskuterer ivrig. Akkurat da svinger Lens Politi inn ved butikken.

- Han skal sikkert kjøpe is han også. Jeg vet han er kjempeglad i det, sier Bike idet han kjenner etter om kulen på hodet er helt borte.

- Lens er kjempegrei, mener Velo. Men dere, vi spør han om det med krysset ved skolen. Og så sier vi i fra om Frøken Fartsgal. Kanskje Lens kan snakke med henne? Men det er vel best å vente til han har fått kjøpt is!