Verna forteller

Jeg heter Verna. Kjenner du meg? Har du sett meg før?

Kanskje du har sett meg, men ikke vet hva jeg heter?

Jeg har en kjempeviktig jobb, skjønner du! Oppe på hodet mitt har jeg lys. Ikke stearinlys og heller ikke sånne lys det er på biler eller sykler. Nei, når jeg står ved et fotgjengerfelt har jeg to fargede lys – et rødt og et grønt. Det som er litt spesielt, er at de står inne i en boks, og ofte er det bilde av en mann, en dame eller et barn liksom inne i lyset! Dette var litt vanskelig å forklare, syns jeg. Kanskje læreren din eller en annen voksen kan vise et bilde av meg eller tegne meg?

Jobben min er å stå ved siden av veien, ofte ved et fotgjengerfelt. Der forteller jeg alle som skal krysse veien når det er klart eller når de må vente. Det flotte er at jeg ikke trenger å si noe eller røre på meg. Jeg bare tenner et lys! Vet du hvilken farge jeg viser når det er klart og du kan gå………?

Det er grønt lys! Da vet du kanskje hvilken farge jeg viser når du må vente også? ………………… Jepp – det er rødt! Jeg skifter ganske ofte, så hvis jeg lyser rødt når du kommer, er det bare å vente litt. Noen ganger har jeg en knapp på meg som du kan trykke på. Det gjør at jeg kanskje skifter til grønt litt fortere.

Noen ganger står jeg i et veikryss for å hjelpe bilene. Da har jeg 3 forskjellige lys! Øverst er det rødt og nederst grønt, og i midten er det en ny farge: Den er gul! Rødt betyr stopp og grønt betyr klart –det husker du kanskje. Og gult betyr vent eller pass på. Jeg bruker alltid litt gult når jeg skifter mellom grønt og rødt. Dette var kanskje litt vanskelig! Du får se nøye på meg når du ser meg!

Forresten – har du møtt min gode kamerat Tryggleif? Han kan ha mange ting oppe på hodet sitt han! Ikke røde og grønne lys, nei, det er jobben min. Han har skilt. Et skilt er en slags tegning på en rund eller kvadratisk plate. Skiltene skal hjelpe dem som er ute i trafikken og fortelle dem forskjellige ting.

Noen ganger har Tryggleif kvadratiske skilt som det er ganske mye blått på. De skal fortelle oss at her er det fotgjengerfelt, eller her er det gang- og sykkelsti. Og det kan være fint å vite når du går eller sykler i trafikken!

Andre ganger har Tryggleif et rundt skilt på hodet med en rød ring ytterst og noen tall inne i midten. Skiltet sier; Tryggleif bestemmer at bilene ikke har lov å kjøre fortere enn 50 kilometer i timen, hvis det er 50 som står på skiltet. Det kan stå andre tall også. Ganske lurt, egentlig.

Noen andre skilt forteller at det ikke er lov å parkere eller stoppe med bilen. Det er også runde skilt Tryggleif har på hodet, som bestemmer hvor bilene må kjøre eller de ikke kan kjøre. Kanskje dere har bilder av noen av skiltene dere kan se på?

- Du Verna, sa Tryggleif til meg en dag. Du er heldig som bare har noen lys du skal ha oppe på hodet ditt. Jeg har innmari mange forskjellige skilt – og stadig må jeg bytte og stadig er det nye skilt. Det er ganske slitsomt!

Vet dere hva jeg svarte han?

- Det er en viktig jobb du gjør for å hjelpe til! Du viser skilt, jeg viser lys. Jeg gjør min jobb og du gjør din jobb! Begge deler gjør at det blir tryggere for alle å være ute i trafikken. Jeg tror Tryggleif skjønte hva jeg mente. Han så i hvert fall ganske blid ut da. Men det gjør han ikke på bildet på kalenderen du har fått. Kan du finne han? Hvem tror du at han er litt sint på? Kan du tenke deg hvorfor?

Håper vi sees en dag i trafikken!